Στέφανος Μυτιληναίος (βιογραφικό)

Ο Στέφανος του Ανδρέα Ελευθέριου Αντώνιου Μυτιληναίος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 22 Σεπτεμβρίου 1974.

Ο πατέρας του γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου με καταγωγή από τη Σίφνο και η μητέρα του, Ευλαμπία, στη Θεσσαλονίκη με καταγωγή από τη Νεάπολη της Κοζάνης.

Αν και η οικογένειά του τον προόριζε για αρχιτέκτονα, στα χνάρια του πατέρα και του παππού του, τελικά τον κέρδισε η δημοσιογραφία.

Η δημόσια δράση του ξεκίνησε από πολύ νωρίς. Σε ηλικία 14 ετών οργανώθηκε στην ΠΑΜΚ (Πανελλήνια Αγωνιστική Μαθητική Κίνηση) της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ.

Η επιλογή του να ενταχθεί στη δημοκρατική παράταξη οφειλόταν έως ένα βαθμό και στον παππού του -πατέρα της μητέρας του- Εμμανουήλ Παντόπικο, που είχε υπηρετήσει στον ΕΛΑΣ (Ελληνικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός) ως ταγματάρχης (καπετάνιος) της αντίστασης με πλούσια δράση στα βουνά της Μακεδονίας, κατά της γερμανικής και βουλγαρικής κατοχής στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ως γραμματέας της ΠΑΜΚ Χαϊδαρίου συμμετείχε ενεργά στο μαθητικό Κίνημα του 1990-1991. Εκλέχτηκε από τις γενικές συνελεύσεις των Καταλήψεων στην Πενταμελή Παναττική Επιτροπή (Επιτροπή Καταλήψεων Αττικής) και ανέλαβε την επικοινωνία του μαθητικού Κινήματος με τους δημοσιογράφους ως εκπρόσωπος Τύπου.

Μετά τη λήξη των καταλήψεων συνέχισε την ενεργή του δράση στο ΠΑΣΟΚ, ως μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΠΑΜΚ και γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Χαϊδαρίου. Καθοδήγησε μία από τις πιο μαζικές και δυναμικές οργανώσεις της Νεολαίας έως και το 1993 και τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές. Λίγο καιρό μετά, με άλλους συντρόφους του, αποχώρησαν από το ΠΑΣΟΚ εξαιτίας της απόφασης του Κινήματος τότε να αναγνωρίσει τα ιδιωτικά ΙΕΚ.

Το 1994 ξεκίνησε να δημοσιογραφεί επαγγελματικά παράλληλα με τις σπουδές του, αν και οι πρώτες του δημοσιογραφικές δουλειές είχαν ξεκινήσει περιστασιακά από το 1990.

Το 1995 θα αναλάβει αρχισυντάκτης της εφημερίδας "STAR", το 1996 διευθυντής του περιοδικού "ΣΟΚ", το 1997 διευθυντής σύνταξης της εβδομαδιαίας εφημερίδας "GO".

Εκείνη την εποχή θα γνωρίσει και την καθηγήτρια πανεπιστημίου Μαρία Τζάνη, συντρόφισσά του στο πατριωτικό ΠΑΣΟΚ, η οποία θα τον μυήσει στον Ελληνισμό και στις ιδέες του Ευρωπαϊκού και Ελληνικού Διαφωτισμού.

Αρχές του 1998 θα βγάλει στον αέρα την εκπομπή "Ελλήνων Μυστήρια" από το NEW CHANNEL ως αρχισυντάκτης και διευθυντής παραγωγής.

Τον Μάρτιο του 1998 η αναβολή του θα λήξει και θα παρουσιαστεί στο Πολεμικό Ναυτικό. Με την απόλυσή του θα αναλάβει τη θέση του αρχισυντάκτη στο περιοδικό "Τηλέραμα".

Παράλληλα θα αρχίσει να παρουσιάζει την εκπομπή "Μυθιστορία" από το Γ΄ Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και θα ξεκινήσει συνεργασία με το περιοδικό "Γυναίκα" και το περιοδικό "Δαυλός".

Η ενασχόλησή του με τον Ελληνισμό θα τον οδηγήσει στη συγγραφή και έκδοση τριών ιστορικών δοκιμίων και σύντομα θα καταξιωθεί ως ένας από τους νεώτερους σύγχρονους Ελληνίζοντες συγγραφείς.

Γύρω στο 2004 η ανάγκη μιας γνήσιας πατριωτικής και δημοκρατικής πολιτικής έκφρασης θα τον φέρει σε επαφή και με άλλους συγγραφείς και διανοούμενους του Ελληνισμού, με σκοπό την ίδρυση ενός πολιτικού φορέα που να καλύπτει το κενό που άφησε πίσω του η απεμπόλιση του πατριωτικού ΠΑΣΟΚ από τους εκσυγχρονιστές. Οι δίχρονες ζυμώσεις θα οδηγήσουν στην ίδρυση του ΕΑΡ (Ελληνικού Ανανεωτικού Ρεύματος) την 1η Αυγούστου του 2006. Του πρώτου Ελληνικού πολιτικού Κινήματος των θιασωτών του Διαφωτισμού και της Άμεσης Δημοκρατίας -έκφρασης που είχε να φανεί από το 1821 με τον κύκλο του Αδαμάντιου Κοραή.

Στο ΕΑΡ ανέλαβε διαδοχικά τις θέσεις του Γραμματέα Διαφωτισμού και του Γραμματέα Οργανωτικού του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος. Από το ΕΑΡ αποχώρησε τον Φεβρουάριο του 2008 και λίγο αργότερα ο πολιτικός φορέας έπαψε να υφίσταται.

Τον Αύγουστο του 2008 επέστρεψε στο ΠΑΣΟΚ.

Από την 1η Μαϊου 2009 συμμετείχε και στην ΚΙΝΗΣΗ Πολιτικής Διαβούλευσης μελών και φίλων του ΠΑΣΟΚ, ως ένας εκ των διαχειριστών της.

Στις 8 Ιουλίου 2010 διαχώρησε τη θέση του από τις κυβερνητικές επιλογές και έθεσε εαυτόν εκτός του οργανωμένου ΠΑΣΟΚ.

Στις εκλογές για την Περιφέρεια Αττικής, το Νοέμβριο του 2010, μαζί με άλλους σοσιαλιστές στήριξε την υποψηφιότητα του Αλέκου Αλαβάνου στην Περιφέρεια Αττικής συμμετέχοντας στο Συντονιστικό της Ελεύθερης Αττικής.

Τον Φεβρουάριο του 2011 δημιούργησε το tsantiri.gr και το 2012 το radar.gr. Συμμετέχει στο tribune.gr ως αρθρογράφος. Είναι γεωπολιτικός αναλυτής στο περιοδικό «Επίκαιρα», στην αγγλόγλωσση ιστοσελίδα The Greek Observer και διπλωματικός συντάκτης στην εφημερίδα «ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ».

Περισσότερα για τον Στέφανο Μυτιληναίο δείτε εδώ.